Ние бяхме подготвили концепция за бъдещ закон, чиято цел не беше

...
Ние бяхме подготвили концепция за бъдещ закон, чиято цел не беше
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Имаме нужда от законодателство тип Магнитски

" Ние бяхме подготвили идея за предстоящ закон, чиято цел не беше да се ползва законът " Магнитски “ на територията на България, а да се защищити страната, най-много държавните органи, държавните предприятия, както и структуроопределящите предприятия, които са в специфичен нормативен лист и имат голямо значение за стабилността на страната в стопански аспект - как те да се предпазят от действието за закона " Магнитски “. Това изясни в изявление за БНР някогашният правосъден министър.

Защото макар той да няма директно деяние в България, той има екстериториално действие и доста елементарно това деяние би могло да засегне тези структуроопределящи за нас органи и предприятия. По думите на Демерджиев правото на ЕС не не разрешава сходна уредба, с която страната да защищити себе си, своите органи и структуроопределящи предприятия.

Върховният административен съд се базира на неналичието на нормативна уредба в България, посочи Демерджиев. Според някогашния министър на правораздаването може да се чакат и други еднопосочни произнасяния на съда с към този момент постановеното.

Европейски Съюз интензивно създава собствен личен вид на " Магнитски “, с който да се бори с корупцията в страните от Съюза, посочи.

В някои от страните в Европейски Съюз има законодателство, сходно на това, което започнахме да създаваме, само че в малко по-различен аспект, добави той.

Според казусът на България е в икономическите ѝ  възможности да поеме удар, какъвто може да пристигна по линия на използването на " Магнитски “.

" Например една банка - доста бързо могат да бъдат спрени интернационалните ѝ разплащания и на процедура да се трансформира в нормално обмен бюро за 24 часа. “

Редица страни са решили, че нямат нужда от сходно законодателство, само че нашата има, счита Демерджиев.

Относно тематиката за така наречен златни паспорти и капиталовото поданство посочи, че българските служби интензивно вземат участие в процедурата и в случай че се е случило съветски и китайски сътрудници да са получили по противоречив метод българско поданство, то това би означавало, че службите не са си свършили работата. 

Прокуратурата стартира инспекция по сигнала на Движение за права и свободи за " златните паспорти "

Демерджиев напомни, че по времето на служебните държавни управления е била поискана " цялостна инспекция на всички лица, които са получили такова поданство “, а тези лица са били от целия свят.

" Такова мощно преобладаване на лица от една или друга страна не се наблюдаваше. Напротив – необичайно се наблюдаваше съществуването на лица от всяка точка на света. “

Резултатите от инспекцията са пристигнали при предаването на властта в правосъдното министерство на.

" По памет, мисля, че имаше установени 7 или 8 случая със съществени проблеми, във връзка с които тя пое ангажимент да ги придвижи към способените органи и институции. “

Според експравосъдния министър Движение за права и свободи дублира законодателно предложение на Министерството на правораздаването.

чака Конституционният съд със своето решение, което ще разгласи на следващия ден, да удостовери пълномощията на правосъдния министър да желае предварителното премахване на основния прокурор.

" Не бива да се счита, че това е панацея, която ще докара автоматизирано до премахване на основния прокурор. Напротив – следва развой, извънредно сериозен, след произнасянето на Конституционен съд “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР